Φροντιστήριο Χαϊδάρι

Social Media και Video Games

Social Media

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι σήμερα ζούμε την εποχή των social media. Πόσες φορές δεν πασχίζουμε για να βγάλουμε την τέλεια selfie; Είναι αυτό το καλό μου profile; Μα γιατί δε μάζεψε like η φωτογραφία μου; Σκέψεις που έχουν προβληματίσει όλους μας.

Τι γίνεται όμως, όταν οι σκέψεις αυτές μάς γίνονται εμμονή; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενασχόληση με την τεχνολογία και τα κινητά απελευθερώνει στον εγκέφαλο μια ουσία που λέγεται ντοπαμίνη και μας κάνει να νιώθουμε ευχαρίστηση και ικανοποίηση. Γι’ αυτό, λοιπόν, νιώθουμε ευχαρίστηση όταν ποστάρουμε κάτι στα social media. Ειδικά αν μαζέψουμε πολλά likes, η ευχαρίστηση αυτή απογειώνεται! Αν, όμως, η δημοσίευση δε λάβει τα αναγκαία για τον εγωισμό μας likes τι γίνεται; Κοιτάμε και ξανακοιτάμε το κινητό μας. Ίσως να φταίει η σύνδεση. Ίσως έπρεπε να κάνουμε πιο αργά αυτή τη δημοσίευση. Μήπως φταίμε εμείς; Δεν είμαστε αρεστοί… δεν έχουμε φίλους πραγματικούς… δεν είμαστε ενδιαφέροντες τύποι τελικά. Αυτές οι σκέψεις σαφώς συμβάλλουν στη δημιουργία άγχους. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι εκείνοι που χρησιμοποιούν λιγότερο τα social media έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης από εκείνους που τα χρησιμοποιούν πολλές ώρες.

Υπάρχει λύση; Σαφώς και υπάρχει. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε ότι η ζωή βρίσκεται εκτός οθόνης! Η χρήση του κινητού και του υπολογιστή πρέπει να γίνεται με όρια. Ας ασχοληθούμε με κοινωνικές και αθλητικές δραστηριότητες. Ας μιλήσουμε με τους φίλους μας από κοντά και όχι μέσω messenger.

 

 

 

Video Games

Σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να μένουν σπίτι προκειμένου να παίξουν παιχνίδια στο Διαδίκτυο, παρά να βγουν μια βόλτα με τους φίλους τους. Θεωρούν βαρετό να παίζουν σε μια πλατεία με παρέα κάνοντας πλάκα και γελώντας. Προτιμούν να παίξουν ατελείωτες ώρες fortnite, επικοινωνώντας με τους διαδικτυακούς τους φίλους για να είναι οι νικητές σε ένα ακόμη battle. Ωστόσο, κανένας παίχτης δεν αντιλαμβάνεται τον εθισμό του! Το παιχνίδι αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή του. Ένα παιδί εθισμένο δεν ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει με τους φίλους και την οικογένειά του, να ασχοληθεί με αθλητικές δραστηριότητες, να έχει χόμπι.

Η οθόνη κεντρίζει όλο του το ενδιαφέρον.

Ας κάνουμε ένα τέστ λοιπόν, εσύ που παίζεις video games, μπορείς να κάτσεις μακριά από την οθόνη σου για μια εβδομάδα, χωρίς να σκέφτεσαι τον «χαρακτήρα» σου που είναι «μόνος» του, τα level σου που δεν αυξάνονται και τις battles που χάνεις;

 

Ενδείξεις εθισμού στα Social media και Video games

  • Καθημερινή πολύωρη πλόηγηση στο διαδίκτυο (στις ρυθμίσεις του κινητού υπάρχει ένδειξη )
  • Σκέψεις για προηγούμενες online δραστηριότητες ή αναμονή της επόμενης online δημοσίευσης
  • Χρήση του διαδικτύου για να ξεφύγει κανείς από προβλήματα της καθημερινότητας
  • Απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους
  • Ημικρανίες και σοβαροί πονοκέφαλοι
  • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • Διαταραχές ύπνου εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου τη νύχτα
  • Δημιουργία δυσφορίας με την ιδέα αποχής από το διαδίκτυο για κάποιο χρονικό διάστημα