12 τμήματα με εργασιακές προοπτικές και χαμηλές βάσεις.

Η φετινή χρονιά των πανελλαδικών εξετάσεων θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους υποψήφιους, που τον Ιούνιο θα διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας για πολλούς λόγους αλλά κυρίως διότι για πρώτη φορά οι υποψήφιοι και κυρίως αυτοί των «χαμηλών επιδόσεων» θα έρθουν αντιμέτωποι και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Για τους λόγους αυτούς οι μαθητές των λυκείων θα πρέπει από τώρα όχι μόνο να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά στο διάβασμα αλλά και στις επιλογές, που θα κάνουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό λοιπόν να στοχεύσουν σε τμήματα στα οποία η εισαγωγή είναι εφικτή ακόμη και με πολύ λίγα μόρια αλλά ταυτόχρονα θα τους δώσουν ένα καλό «εισιτήριο» μελλοντικά για την αγορά εργασίας.

Tέτοια τμήματα υπάρχουν πάρα πολλά στο μηχανογραφικό δελτίο αλλά οι περισσότεροι μαθητές δεν τα γνωρίζουν ούτε και μπορούν να αξιολογήσουν όσον αφορά στο επιστημονικό τους αντικείμενο. Ιδιαίτερα φέτος οι υποψήφιοι καλό θα ήταν από τώρα να μελετούν το μηχανογραφικό (το περυσινό) και να ψάχνουν το περιεχόμενο σπουδών των τμημάτων που είναι κοντά στις «επιδόσεις τους» , δηλαδή δεν έχουν υψηλά μόρια εισαγωγής . Το ethnos.gr, σε συνεργασία με τους συμβούλους επαγγελματικής σταδιοδρομίας και εκπαίδευσης, της Labora, δίνουν ορισμένα παραδείγματα από 12 τμήματα διαφόρων πανεπιστημίων, προκειμένου να προσφέρουν στους υποψήφιους μια εικόνα για τις επιλογές, που μπορούν να κάνουν.

Τμήματα Στατιστικής

Στατιστικής Αθήνα (ΟΠΑ):13.425
Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Σάμος (Αιγαίου): 3.925
Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Γρεβενά (Δυτ. Μακεδονίας): 3.950
Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά (Πειραιά): 12.100

Ο όρος Ανάλυση Δεδομένων έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταία 15 χρόνια αλλά οι θέσεις εργασίας ανοίγονται ραγδαία, όσο ραγδαία αυξάνεται και η χρήση των κινητών και του διαδικτύου. Πόσο μάλλον την εποχή της πανδημίας όπου εκτοξεύτηκαν τα μετρήσιμα δεδομένα στο διαδίκτυο. 341.000 κενές θέσεις στην αγορά εργασίας αναφέρει μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω κενού δεξιοτήτων. Οπότε, τα τμήματα Στατιστικής αποτελούν μια έξυπνη επιλογή που αναδύεται και θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για προγράμματα σπουδών με ισχυρό υπόβαθρο στα μαθηματικά, στα οποία οι φοιτητές ανακαλύπτουν τις βασικές αρχές της συλλογής, οργάνωσης και ανάλυσης δεδομένων και βρίσκουν εφαρμογή στις περισσότερες επιστήμες (από την οικονομία και τη λογιστική, μέχρι την ιατρική, την ασφαλιστική επιστήμη, την κοινωνιολογία, τα χρηματοοικονομικά κ.α.).

Τμήματα Ναυτιλιακών

Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών Χίος (Αιγαίου): 8.000
Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας Ψαχνά (ΕΚΠΑ): 9.325.

Με την Ελληνική Ναυτιλία να βρίσκεται στην κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αναμόρφωση των 2 μεγάλων λιμανιών της χώρας (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) οι προοπτικές προδιαγράφονται πολύ αισιόδοξες για τους αποφοίτους των τμημάτων Ναυτιλίας και Logistics. Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης σε ναυτιλιακές εταιρίες διαχείρισης πλοίων (τμήματα οικονομικών, λογιστηρίου, προμηθειών, ασφαλίσεων, ναυλώσεων, πρακτόρων, δημοσίων σχέσεων κ.ά.), στη διοίκηση ναυπηγείων και επισκευαστηρίων, στους λιμενικούς οργανισμούς (Ο.Λ.Π., Ο.Λ.Θ. και λιμεναρχεία), σε λιμάνια και λιμενικές επιχειρήσεις, σε Νηογνώμονες και Ασφαλιστικές επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις συνδυασμένων μεταφορών/Logistics κ.ά. Στα 2 συγκεκριμένα τμήματα, δεν απαιτείται και το ειδικό μάθημα της Ξένης Γλώσσας, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για τους μαθητές του 4ου πεδίου.

Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού Θεσ/νίκη (ΔΙΠΑΕ): 10.750

Ανήκει στην ομάδα των τμημάτων που σχετίζονται με τον Τουρισμό αλλά η ιδιαιτερότητα του είναι ότι συνδυάζει τα πεδία της διοίκησης οργανισμών, του μάρκετινγκ και του διεπιστημονικού κλάδου του τουρισμού. Με τον τρόπο αυτό ο φοιτητής αποκτά δεξιότητες σε 3 πεδία αιχμής για τον Τουριστικό κλάδο και του δίνει την δυνατότητα να εμβαθύνει σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε κάποια περαιτέρω εξειδίκευση. Επίσης, σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα Τουρισμού στην Ελλάδα, δεν απαιτείται η εξέταση σε κάποιο ειδικό μάθημα, παρά το γεγονός ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι πολύ σημαντική για την επαγγελματική ανέλιξη των αποφοίτων του.

Εργοθεραπείας

Aθήνα (ΠΑΔΑ): 13.775
Πτολεμαΐδα (Δυτ. Μακεδονίας):11.975

Tα τμήματα Εργοθεραπείας αποτελούν μια επιλογή με θετικές προοπτικές για τους μαθητές του 3ου πεδίου. Καταρτίζουν επιστήμονες, που εργάζονται με άτομα με δυσλειτουργίες ή αναπηρίες, περιορισμούς στην εκτέλεση των έργων και των δραστηριοτήτων της καθημερινής τους ζωής, με ασθενείς υπό αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, ηλικιωμένους με άνοια κ.ά. προκειμένου μέσω της κατάλληλης παρέμβασης να ανακτήσουν ή να διατηρήσουν τις δεξιότητες διαχείρισης των καθημερινών δραστηριοτήτων (στο σπίτι, την εργασία, στον ελεύθερο τους χρόνο κ.λπ.). Δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στελέχη επιστημονικών ομάδων, ως στελέχη νοσοκομείων ή κέντρων αποκατάστασης ή ιδρυμάτων χρόνιων πασχόντων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι σε δραστηριότητες σχετικές με Ορθοπεδικά, Παιδιατρικά, Ψυχιατρικά και Γενικές Δραστηριότητες, όπως χειροτεχνίες, ασχολίες για τους ώμους – βραχίονες – άκρα χέρια κ.ά.

Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών Αθήνα (ΕΚΠΑ): 12.275

Ένα τμήμα με αντικείμενο μια ξένη γλώσσα (Ρωσική) για την οποία όμως δεν απαιτείται να εξεταστεί σε ειδικό μάθημα ο υποψήφιος. Το τμήμα παρέχει άριστη γνώση της Ρωσικής Γλώσσας και εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στον Ρωσικό πολιτισμό. Οι απόφοιτοι του μπορούν να ασχοληθούν με μεταπτυχιακή εξειδίκευση με την εκπαίδευση, το εμπόριο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων ή τον Τουρισμό, διευρύνοντας και τα μελλοντικά πεδία απασχόλησής του.

Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Αθήνα (ΕΚΠΑ): 10.425

Το τμήμα ασχολείται με την άριστη εκμάθηση της Τουρκικής γλώσσας, ανοίγοντας επαγγελματικούς ορίζοντες όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και σε κλάδους, που σχετίζονται με τον Τουρισμό, το Εμπόριο, τις Δημόσιες Σχέσεις. Δραστηριοποιούνται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις με επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Εγγύς Ανατολής, σε Διεθνείς Οργανισμούς και Μ.Κ.Ο. και σε Ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντικό το γεγονός ότι δεν απαιτείται να εξεταστεί σε ειδικό μάθημα ο υποψήφιος.

Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωάννινα (Ιωαννίνων): 9.300

Αποτελεί τη 2η ευκαιρία για μαθητές του 2ου επιστημονικού πεδίου να εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και να αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του Χημικού Μηχανικού. Αυτή η εξέλιξη αφορά μόνον τους αποφοίτους του τμήματος των Ιωαννίνων και όχι των τμημάτων Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πατρών. Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν τη δυνατότητα απασχόλησης είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως στελέχη στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή, τυποποίηση, ποιοτικό έλεγχο, σύνθεση, μορφοποίηση, επεξεργασία, χαρακτηρισμό, μοντελοποίηση, πιστοποίηση και εμπορία κάθε είδους υλικού τόσο σε εργαστηριακή, όσο και σε βιομηχανική κλίμακα. Μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε εργαστήρια που έχουν την ευθύνη του επισήμου ελέγχου, ανάπτυξης και σχεδιασμού υλικών.