Οι Αλλαγές στον Τρόπο Πρόσβασης το 2020, στη Βουλή

Κατατέθηκαν στη Βουλή, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι αλλαγές που είχαν προαναγγελθεί από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, για τον τρόπο πρόσβασης και τις πανελλαδικές του 2020 και άλλες ρυθμίσεις για το λύκειο, τον τρόπο πρόσβασης των αποφοίτων του 2019 που επιθυμούν να εξεταστούν και πάλι το 2020, τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία, τις επαγγελματικές ισοδυναμίες κτλ.

Ως προς τον τρόπο πρόσβασης των αποφοίτων της περιόδου 2019-20, όπως είχε προαναγγείλει, η υπουργός Παιδείας καταργούνται οι διατάξεις για τα τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, στα οποία οι υποψήφιοι θα έμπαιναν χωρίς εξετάσεις (πράσινα τμήματα).

Όπως μέχρι τώρα, οι υποψήφιοι-απόφοιτοι της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου, μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις και αφού ανακοινωθούν οι βαθμοί τους, θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο τους επιλέγοντας όσα Τμήματα επιθυμούν από το (ένα) επιστημονικό πεδίο που αντιστοιχεί στην Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία έχουν φοιτήσει.

Ο Βαθμός του Απολυτηρίου του Γενικού Λυκείου δεν θα υπολογιστεί στο Γενικό Βαθμό Πρόσβασης των Πανελλαδικών του 2020. Ο Βαθμός Πρόσβασης θα υπολογιστεί με βάση τους βαθμούς των υποψηφίων στα 4 μαθήματα των πανελλαδικών τα οποία έχουν ίση βαρύτητα. Επομένως ο βαθμός του κάθε μαθήματος αντιστοιχεί στο 25% του Γενικού Βαθμού Πρόσβασης. Από το 2021 θα υπολογίζεται στο Γεν. Βαθμό Πρόσβασης και ο Βαθμός Απολυτηρίου του μαθητή σε ποσοστό 10% (Άρα το καθένα από τα 4 μαθήματα θα έχει βαρύτητα 22,5%).

Στο νομοσχέδιο επίσης, προβλέπεται επίσης ότι ο αριθμός των εισακτέων θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση στα μέσα Απριλίου ύστερα απο γνώμη των Τμημάτων.

Η ακριβής κατάταξη των Τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία θα γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τα μέσα Μαΐου. Ειδικά για τη φετινή χρονιά 2019-20, η απόφαση κατάταξης των τμημάτων σε Επιστημονικά Πεδία, θα εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου του 2019.

Οι απόφοιτοι των παλαιότερων ετών, ειδικά για το επόμενο έτος,θα μπορούν να επιλέξουν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις είτε με τους όρους και προυποθέσεις που ισχύουν για το σχολικό έτος 2019-2020, είτε με τους όρους, προυποθέσεις και εξεταστέα ύλη που ίσχυαν το 2018-2019.Η επιλογή θα γίνει την περίοδο των αιτήσεων-δηλώσεων και όσοι προτιμήσουν τη δεύτερη επιλογή, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε ειδικό ποσοστό θέσεων, που θα καθοριστεί προσεχώς.

Δείτε εδώ Τα Άρθρα του Νομοσχεδίου που αφορούν σε Θέματα Παιδείας